Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis CSM propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general al României. Alesul este Augustin Lazăr, procuror şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Lazăr a fost preferat contracandidaţilor lui, actualul procuror general adjunct al României Codruţ Olaru şi Oanei Schmidt Hăineală, membru CSM.
De ce a fost selectat Lazăr
Ministrul Justiţiei spune că l-a propus pe Augustin Lazăr pentru că, în urma interviului susţinut la minister, a demonstrat că ‘are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public’.
Raluca Prună consideră că Lazăr este recomandat şi de experienţa acumulată în cei 34 de ani de când este procuror, dintre care 18 în funcţii de conducere. Şi rezultatele obţinute la PCA Alba l-ar recomanda pe Augustin Lazăr pentru funcţia cea mai înaltă din procuratură.
“Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internaţională“, arată MJ într-un comunicat.
Potrivit unor surse judiciare, PCA Alba este însă şi parchetul care a închis mai multe plângeri în cazuri de retrocedări în care era reclamat fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis. Lazăr spune însă că nu îl cunoaşte pe preşedinte.
“Nu l-am cunoscut pe preşedintele Klaus Iohannis, nu am avut onoarea. Probabil că o să-l cunosc cândva. Nu îmi datorez cariera profesională nimănui. Mi-am susţinut examenele cu onor, am patru examene de procuror general pe care le-am luat fără să cunosc pe nimeni“, a declarat Augustin Lazăr pentru Mediafax.
“Noi am soluţionat o multitudine de dosare în care s-au dat multe soluţii referitoare la o multitudine de persoane, unele şi publice. Toate au fost legale şi temeinice. Orice soluţie poate fi contestată”, a mai spus Lazăr în legătură cu plângerile care îl vizau pe Iohannis închise la PCA Alba.
Acum, parchetul din Alba condus de Lazăr instrumentează un dosar privind galeria de artă Artmark.
Pe vremea CDR, între 1998 şi 2001, Augustin Lazăr a fost şeful Secţiei a II-a de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General. Potrivit unor surse judiciare, împreună cu fostul procuror general adjunct din acea perioadă, Mircea Zărie, i-ar fi adus la Bucureşti pe procurorii deveniţi între timp celebri, Daniel Morar, Lucian Papici şi Ovidiu Buduşan.
“Anterior, ca procuror şef la secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acţiunea de reformare şi modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituţii”, a arătat acum Ministerul Justiţiei.
Cum este caracterizat Augustin Lazăr de colegii din parchete
România Curată a întrebat mai mulţi procurori despre Augustin Lazăr. Aceştia au dorit să rămână anonimi. Concluzia care se desprinde ar fi că este un procuror “onest”, “curat”, “de care nu am auzit nimic de rău”, “care ştie carte”.
Ca bile negre ar fi faptul că este în vârstă, e aproape de pensie şi, prin urmare, ar fi “old school“. Într-adevăr, Augustin Lazăr are 58 de ani. O altă bilă neagră în ochii colegilor ar fi aceea că este ca “apa sfinţită“, ca “agheazma“, “nu face nici rău, nici bine“, adică nu ar fi letal cum e DNA-ul, de exemplu. “Să îl vedem cât de activ e, şi înainte de toate, să îl vedem la interviu la CSM“, au concluzionat sursele.
Alte surse au informat că Lazăr ar fi fost puternic susţinut de liderul PNL, Theodor Atanasiu, care provine din acelaţi oraş, Alba Iulia.
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Postul de procuror general al României a rămas vacant ca urmare a demisiei lui Tiberiu Niţu, acuzat în dosarul coloanelor oficiale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu