Wikipedia

Rezultatele căutării

luni, 28 martie 2016

ANPC: Contractele de credit ar putea să nu mai fie titluri executorii. Ce spune Piperea

Un proiect de ordonanță de urgență publicat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar putea schimba statutul contractelor de credit care ar putea să nu mai fie titluri executorii . Creditorii ar trebui să meargă în instanță pentru a obține titluri executorii pentru creditele restante, neîncepând astfel executarea silită.
Guvernul  va trebui să facă paşi pentru implementarea Directivei UE 17/2014 privind creditul ipotecar. ANPC a emis acest proiect care schimbă total datele executării silite, conform profit.ro.
Iată cum comentează avocatul Piperea acest proiect:
Iata o initiativa legislativa foarte tare a ANPC : de anul acesta, din martie, contractele de credit si ipotecile nu vor mai fi titluri executorii contra consumatorilor.
Nici bancile, nici colectorii de creante nu va vor putea executa direct in baza contractilui/ipotecii.
Ca toata lumea, si bancile si colectorii vor trebui sa va dea mai intii in judecata pentru ca instanta sa stabileasca existenta certa si cuantumul creantei, precum si faptul ca nu vreti sa platiti. In aparare, veti putea invoca prezenta in contracte a clauzelor abuzive, nulitatea contractului pentru lipsa ori putinatatea informatiilor referitoare la riscurile contractului, defectuozitatea produsului bancar, practicile inselatoare sau deceptive in urma carora l-ati cumparat etc.
Proiectul apartine ANPC, deci Guvernului.
Lobby-istii bancari nu s-au intors inca din vacanta de ski. De aceea nu ii vedeti pe la tv lamentindu-se ca proiectul prezinta risc sistemic, hazard moral, risc de faliment bancar, soc pentru economia nationala etc.
Nu va temeti, insa. BNR vegheaza. Il va trimite rapid pe dl Cinteza la digi 24 si pe hotnews sa clameze toate aceste nenorociri. Dupa care va veni FMI. Dupa care va veni Mario Draghi de la BCE. Dupa care tehnocratul domn Ciolos va retrage proiectul.
Doar ca populatia de consumatori va fi perceput deja proiectul si il va dori transformat in lege.
Toti parlamentarii sa ia aminte. Oamenii, votantii lor din toamna lui 2016, se trezesc.
PS Apropo de parlamentari. Proiectul de care vorbesc cei de la profit.ro este foarte similar cu proiectul senatoarei Cristiana Anghel, cel care abroga textul din legea bancara care instituie caracterul de titlu executoriu pentru toate contractele bancare. Nota de fundamentare a acestei legi este un pasaj din cartea mea de anul trecut, Parakletos.
http://www.paginadebanci.ro/contractele-de-credit-ar-putea-sa-mai-fie-titluri-executorii-ce-spune-piperea/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu